HOE HET BEGON
Zoals zoveel craftbier brouwerijen is Brouwerij Stollenberg begonnen als hobby. In het voorjaar van 2016 begonnen met een 20 liter Grainfather aan de Stollenbergweg in Berg en Dal. In 2017 werd aansluiting gevonden bij Roland Boschman van Brouwerij d'n Drul uit Groesbeek.
Tegenwoordig vormen Brouwerij Stollenberg en Brouwerij d'n Drul samen een bedrijf waarin voor beide brouwerijen bier wordt gebrouwen.
ONZE BROUWINSTALLATIE
Onze brouwinstallatie en bottel- en inbliklijnen hebben we geïmporteerd uit China via JAN & JAN - Asian Opportunities. De brouwinstallatie komt van Tonsen uit Jinan, de bottel- en inbliklijn van de firma Jinri uit Zhangjiagang.
Roland heeft de brouwinstallatie helemaal zelf opgebouwd. Zie de foto's op deze pagina. Met dank aan alle adviezen van collega craft brouwers!
INGREDIËNTEN
Voor onze bieren maken wij alleen gebruik van de beste ingrediënten van zorgvuldig geselecteerde leveranciers.
-
Voor onze mouten en hoppen zijn wij een verbintenis aangegaan met Castle Malting uit België, een van de oudste en tegelijkertijd meest innovatieve mouterijen ter wereld.
-
Onze gisten komen van Fermentis, een van de meest gerenommeerde gistproducenten.
BIERBROUWPROCES
Bier wordt gebrouwen met water, mout, hop en gist.
Mout is ontkiemd en daarna gedroogd graan, zoals gerst of tarwe. Voor de meeste bieren is gerst de basis, maar ook tarwe, rogge en spelt worden wel gebruikt. Mout wordt gemaakt door graankorrels te laten ontkiemen en daarna te drogen. Bij het ontkiemen ontstaan er enzymen, die het zetmeel in het graan gedeeltelijk omzetten in suikers. Als de gewenste verhouding tussen enzymen en zetmeel is bereikt, worden de graankorrels bij hoge temperatuur gedroogd om het kiemproces te stoppen. Hoe hoger de temperatuur bij het drogen, hoe donkerder de mout. De kleur van de mout bepaalt de kleur en voor een belangrijk deel ook de smaak van het bier.
De eerste stap in het brouwproces is het maischen. De mout wordt gemalen en gemengd met warm water. In het 'bierbeslag' dat zo ontstaat, worden de enzymen in de mout weer actief en breken het zetmeel verder af tot suikers. Die suikers lossen op in het water. Als alle zetmeel is omgezet, wordt de vloeistof gefilterd. De gefilterde vloeistof heeft 'wort'.
Hop is een plant waarvan de vruchtkegels (hopbellen) bij het brouwen worden gebruikt als conserveer- en smaakmiddel. Na het maischen gaat de wort de brouwketel in en wordt aan de ook gebracht. Tijdens het koken wordt de hop toegevoegd. Daarna wordt de vloeistof zo snel mogelijk afgekoeld voor de gisting.
Gisten zijn eencellige micro-organismen die behoren tot het rijk van de schimmels. Bij het brouwen wordt biergist gebruikt (ook wel brouwersgist, wijngist, bakkersgist of broodgist). Tijdens de gisting zet de gist de aanwezige suikers om in alcohol en koolzuurgas. De gebruikte gist is voor een groot deel verantwoordelijke voor de smaak en kwaliteit van het bier.
Er zijn twee verschillende manieren om bier te vergisten. Wanneer de gisting plaatsvindt bij kamertemperatuur, rijst de gist langzaam naar boven. De gist komt dan als een deken op het bier drijven. Deze manier wordt 'hoge gisting' of 'bovengisting' genoemd. Wanneer de temperatuur laag wordt gehouden, zakt de gist naar beneden. Dit heet dan ook 'lage gisting' of 'ondergisting'. Pils is een ondergistend bier. De meeste speciaalbieren zijn bovengistend.
Na de gisting moet het bier nog een tijdje (enkele dagen tot enkele weken) rijpen voordat het klaar is om te drinken.